HQ1 - Canary Wharf - 2003 (London)

Architect: SOM
Bouwheer: Canary Wharf
Aannemer: Scheldebouw b.v.

Het Project HQ1 maakt deel uit van de derde fase van de Canary Wharf ontwikkeling op het eiland Isle of Dogs in Londen. In deze derde fase zijn vijf kantoorpanden gebouwd op het terrein dat bekend staat als Heron Quays. Daarnaast zijn hier een winkelcentrum en een nieuw metrostation gebouwd. Morgan Stanley huurt het hoofdgebouw, dat uitzicht biedt over het oude dok en de Theems. Het project is ontworpen door SOM Chicago en hierin zijn enkele van de architectonische principes toegepast van het bestaande Morgan Stanley-gebouw uit de eerste fase: het gebruik van een grid bestaande uit in graniet bekleedde borstweringen en kolommen met grote aluminium ramen in deze frames. Dezelfde graniet werd gebruikt: Porkala uit Finland.

De Loveld-oplossing is gebaseerd op het gebruik van grote vooraf geprefabriceerde kaders waarin de volledige aluminium-frames in Aalter (België) zijn gemonteerd door Scheldebouw. De elementen voor de handelsvloer zijn 5,3 bij 6 meter en zijn vanaf de fabriek rechtsreeks naar de bouwplaats getransporteerd. Alle panelen in dit gebouw zijn van het sandwich type wat betekent dat er een luchtspouw gecreëerd werd tussen het graniet eenerzijds en de isolatie en beton anderzijds. Dit leidt tot een maximaal thermisch comfort en de mogelijkheid van vocht afvoer in de spouw.

Een speciaal kenmerk van dit gebouw zijn de vrijstaande kolommen en balken "flying beams" op de hoeken en in het Penthouse, die aan alle vier de zijden moesten worden bekleed met, vanzelfsprekend, volledig onzichtbare bevestigingen. Loveld heeft dit gerealiseerd door aan de buitenzijde te werken met dezelfde kader elementen en voor de binnenzijde werden individuele kolomen- en borstweringselementen ontwikkeld.        

- Totale oppervlakte:  47.565 m2

- Granietbekleding: 14.580 m2

- Aantal elementen: 1.275 stuks