New Parliamentary Building - 1996 (London)

Architect: Sir Michael Hopkins
Bouwheer: The Corporate Officer of the House of Commons
Aannemer: Laing Management Ltd.

Overall Winner of the Concrete Society 2001/2002, Joint Building & Civil Engineering Category

Voor dit prestigieuze gebouw die de uitbreiding vormt van het Britse Parlement en gelegen is pal rechtover Big Ben, op de hoek van Whitehall en Parliament Square zijn de dragende vloerelementen ontworpen in gestraald architectonisch beton.

In het door Sir Michael Hopkins ontworpen gebouw spelen deze vloerelementen een zeer belangrijke rol en vervullen naast de functie van dragende vloer met een vrije overspanning van 14,40m ook de rol van reflecterend plafond en warmteregulerend element. Zij verhogen dus het gebruikscomfort in het gebouw en dragen bij tot een zuinig energieverbruik dank zij hun hoge lichtreflectie-index en hun massa.

De elementen met een "gull wing" profiel kregen een "dust-blasted" finish en bevatten naast wit marmer ook micca-houdend zand. Het geheel is ontworpen om een onderhoudsvrij gebouw te krijgen dat gedurende 120 jaar de tand der tijd moet weerstaan zonder belangrijke ingrepen.

De grote overspanningen en het feit dat de vloeren ook meespelen in de laterale windstabiliteit van het gebouw hebben geresulteerd in een zeer ingewikkelde driedimensionale wapening die voor de type-elementen 550 kg/m3 gemiddeld bereikte en oploopt tot meer dan 900 kg/m3 op kritieke plaatsen. In totaal worden 2.800 m3 beton verwerkt tot prefabelementen, samen met 1.400 ton wapeningsstaal, waarvan 150 ton RVS wapening. 24 ton aluminiumbrons wordt verwerkt tot gegoten ophangsystemen die zorgen voor de doorkoppeling van de massieve natuursteenkolommen. De verbinding met de kolommen vergt overigens 150 ton ingewerkte RVS platen die telkens een scharnieroplegging vormen. Het voorbereidende designwerk was dan ook navenant en liep op tot meer dan 13.000 uren.

De grootte en ingewikkeldheid van het project stelden dan ook speciale eisen aan de fabriek. Stalen mallen waren een must gezien repetitie en grootte van de elementen. Intern transport van elementen tot 30 ton vergde een investering in loopbruggen en portaalkranen. Een stockageterrein van meer dan 5.000 m2 diende ingericht te worden om puntlasten van 45 ton te weerstaan. Een opdracht die alleen slaagde dankzij de perfecte teamgeest.